Kimler Başvurabilir?

  • Yabancı öğrenciler/mezunlar
  • Doğuşla İçişleri Bakanlığından Türk Vatandaşlığından çıkmak için kanuni izin alan, doğuştan Türk vatandaşları ve reşit olmayan ve Vatandaşlık Şubesine kayıtlı çocukları, bu haklarını gerekli evraklara sahip olduklarını belgelemeleri halinde kullanabilirler. Türk Vatandaşlığı Kanunu ile (5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. maddesi, (1) Anne ve baba evliliğinden doğan çocuk Türk vatandaşı sayılır.) 
  • Daha sonra vatandaşlık kazanıp aynı statüde Türk vatandaşı/Çifte Vatandaş olanlar.
    • (a) 01.02.2013 tarihinden önce yurt dışında öğrenime başlayan TC uyruklu öğrencilerden lise öğreniminin son üç yılını KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar; lise eğitimini KKTC dışında yurt dışında (T.C.) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir Türk okulunda tamamlayanlar dahil
    • (b) 01.02.2013 tarihinden sonra yurt dışında öğrenime başlayan TC uyruklu öğrencilerden lise öğreniminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanların; lise öğreniminin tamamını KKTC dışında yurt dışında (T.C.) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir Türk okulunda tamamlayanlar dahil
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşları ve Sakinleri ile lise eğitimini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bitirip GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanların başvuruları alınacaktır. Ayrıca, diğer ülkelerdeki Kolej ve liselere kayıt yaptıranlar, orada eğitim görmüş ve GCE AL puanı almışlarsa başvuru yapabilirler.

 

Başvuruda geçerli olan sınavlar nelerdir? Lise diplomasıyla başvurabilir miyim?

Üniversitemiz TR-YÖS ve Uluslararası sınavlar ile alım yapmaktadır. Kalan kontenjanlar için lise diplomasıyla da alım yapılmaktadır.

 

Seçim yaparken nelere dikkat etmeliyim?

Tercihler Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden online olarak alınmaktadır. Gerekli linkler sadece tercih anında aktif olup sitemizde yayınlanmaktadır. Adayların bilgileri doğru/eksiksiz olmalıdır, yanlış veya eksik bilgilerin sorumluluğu tamamen adaya aittir. Eksik/yanlış bilgi ile başvuran adayların başvuruları reddedilir. Takas hakkı tanınsa bile kayıtlar yapılmaz veya silinir.

 

Herhangi bir bölüme yerleştirilmezsem/kaydolmazsam ek yerleştirmelerden yararlanabilir miyim?

Evet, ilk yerleştirme aşamasında herhangi bir bölüme yerleştirilmediyseniz/kayıtlı değilseniz, yenilenen kontenjanlara göre ek yerleştirmelerden yararlanabilirsiniz. Balıkesir Üniversitesi kontenjanları doldurup doldurmama, ek yerleştirme yapıp yapmama hakkına sahiptir. Güncel tarihler için web sayfasını takip edebilirsiniz. 

 

Kayıt için gerekli belgeler nelerdir?

Gerekli belgeler Balıkesir Üniversitesi senatosu tarafından belirlenir. Detaylı bilgi için tıklayın.

 

Çifte vatandaşlığım var veya Türk liselerinden mezun oldum. Türkçe Yeterlik sınavına girmek zorunda mıyım?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme programından yararlanan herkes Türkçe Yeterlik sınavına girmek zorundadır. TÖMER (Türkçe Eğitim Merkezi) her yıl Türkçe Yeterlik Sınavı düzenlemektedir.

 

Türkçe Yeterlik sınavında başarılı olamazsam kaydım silinir mi?

Hayır. Türkçe Yeterlik sınavında başarısız olan öğrencilerin kayıtları silinmez. Türkçe düzeyi belirlenen öğrenciler aşağıdaki tabloya göre eğitimlerine başlarlar ve Türkçe düzeylerini geliştirmek için TÖMER dil kurslarına katılırlar.

 

Türkçe Yeterlilik Düzeyi / Notlandırma ölçeği / Tanım

  • C1 / 70-100 / Türkçe seviyesi yeterlidir. Eğitime başlayabilir.
  • B2 / 60-69 / Türkçe dil seviyesi kısa sürede geliştirilebilir. Öğrenime başlayabilir ama Türkçesini C1'e kadar yükseltmesi gerekir.